2017. augusztus 25., péntek

Moszkva 2. - Vörös tér, Megváltó Krisztus székesegyház, Kreml

Ebben a bejegyzésben szeretném összefoglalni, miket néztünk meg egy hét alatt.
A programok megválogatásánál nagy segítségünkre volt a Tripadvisor. Itt létrehoztam egy mappát a moszkvai dolgoknak, amiket utána az oldal összegyűjtött egy térképen. Megmondom őszintén, nem néztünk meg minden tervezett dolgot, de nem akartunk rohanni és mindent megnézni, csak mert "kötelező". Voltak bénázásaink is, mert pont zárva volt aznap a múzeum, amit kitaláltunk, hogy megnézzük. Sok mindennek utánanéztem, de nem eléggé :) 
Utazás előtt csináltattunk itthon ISIC kártyát. Ez egy nemzetközi diákigazolvány amivel sok helyre lehet kedvezményt kapni. Na most az oroszokról tudni kell, hogy szeretnek a turistáknak drágább belépőt adni, de ezzel a kártyával nagyjából oké volt a dolog. Egy-két helyen azonban még ezzel se mentünk semmire, mert közölték, hogy csak orosz egyetemistáknak jár kedvezmény. Ezen okból kihagytuk a Tretyakov galériát, de annyira nem is bánom. Lehet sokan megköveznének érte, de én inkább sétálgattam a városban, mivel az idő nagyon szép volt, mint hogy fél napot töltsek egy galériában sok pénzért - pedig szeretem a művészetet. A lényeg, hogy nem volt szigorú menetrend.

Természetesen a Vörös térre vezetett az első utunk, elvégre mindenféle útikönyv vagy oldal nélkül is ismeri mindenki. Hát, sajnos kifogtunk egy közelgő eseményt, ami miatt a tér 90%-a el volt kerítve és folyt a lelátók és a színpad építése. Emiatt azt hittük, hogy Lenint sem lehet megtekinteni, aztán rájöttünk, hogy igen, csak egy nyúlfarknyi táblán van kinn, melyik napokon. De erről még később írok.
Nem volt számomra kérdés, hogy a Vaszilij Blazsennij székesegyházat belülről is megnézzük. Meglepett, hogy ez nem egy nagy templom, hanem 9 kisebb. Nem szeretnék útikönyvszerű leírásokkal untatni senkit, meg olyan dolgokat leírni, amik két kattintással megtalálhatóak. Inkább a saját benyomásaim szeretném átadni. De ITT egy cikk a templomról annak, akit érdekel a története. 





Számomra lélegzetelállítóak ezek a templomok, kívül-belül csodálatosak, teljesen más atmoszférájuk van mint mondjuk egy katolikus templomnak. Pedig jártam már barokk templomban, ami tele volt arany díszekkel, de amit itt láttam, az teljesen más. 
A többi templomban, ahol jártunk, nem lehetett fotózni. Talán a legnagyobb élmény a Megváltó Krisztus székesegyház volt, ami a világ legmagasabb ortodox temploma. Érdekesség: itt ravatalozták fel Borisz Jelcint. 
Pár képet azért beszúrok, milyen kívülről. 





Tipp: fiúk ne próbáljanak meg rövidnadrágban bemenni. Nem fog menni. Ami furcsa, hogy a lányokat beengedték...
Természetesen a Kremlbe is bementünk. Itt található a katedrálisok tere, ahol szintén öt csodálatos templomot lehet megnézni. Itt konkrétan éreztem a történelem szagát. Máshogy nem tudom leírni, az értést. És bár nem vagyok a szervezett utak híve, lehet hogy ez az egyetlen hely, ahova mégis érdemes lenne idegenvezetővel jönni, de a helyszínen csak orosz nyelven elérhető.

Uszpenszkij székesegyház


Nagy Iván-harangtorony
Miközben ezekben a templomokban jártam, végig Batushka ment a fejemben. Bár ez sajnos blaszfémia, de ettől csak még jobban rázott a hideg. 

Pár kép kívülről a Kremlről:



A múzeumokról és a szabadtéri programokról külön bejegyzésekben írok. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése