2017. szeptember 13., szerda

Moszkva 3. - Parkok, terek, szabadtéri látványosságok

Kicsit el vagyok maradva a bejegyzésekkel, hiszen már egy hónapja, hogy Moszkvában voltunk. Ebben a bejegyzésben pár szabadtéri programot/pihenőhelyet szeretnék megmutatni. 
Kezdeném a Muzeon Art Parkkal amire én tévedésből azt hittem először, hogy a Gorkij Park. Itt mindenféle szobrok találhatóak, de nem igazán van koncepció, ami a megválogatásukat illeti. Van itt is rengeteg Lenin meg töröttorrú Sztálin, megtalálhatóak az orosz irodalom nagy alakjai (van egy képem, amin Lermontov ölében ülök, hihi) és random Gandhi meg Einstein. Jó nagy a park egyébként, aki szeret sétálni, az menjen el mindenképp, mert egyébként szép és hangulatos :) Itt található Nagy Péter monumentális emlékműve, a kép nem tudom mennyire fogja átadni, hogy mégis mekkora. Illetve a Tretyakov Galéria, ahol nincs diákkedvezmény (csak oroszoknak). 
Pár fotó a parkból:

Na ez nem gyenge alkotás. Szovjetunió - a béke erődje.

Sztálin vagy Voldemort??

Nagy Péter szobra

Aki magyarázatot ad erre a förmedvényre, az kap tőlem egy macis nyomdát.
Voltunk aztán a Gorkij parkban is, ahol épp Faces and Laces fesztivál volt, szóval kb. úgy nézett ki a hely, mint esténként a Deák tér. Gondoltuk,iszunk egy sört, de ahol csapolt sör volt, az mind elég drága volt meg kígyózott a sor. Aztán találtunk egy eldugottabb büfét, ahol árultak üveges sört. Igen ám, de Oroszországban nem lehet köztéren inni. Mármint nálunk sem lehet, csak ott ezt komolyan is veszik. Úgyhogy adott a nőci a sörhöz papírzacskót.
A nap, amikor Moszkvában New York-i csövessé váltam
Amivel talán kezdenem kellett volna, az az Alekszandrovszkij Szad, hiszen ott van a Vörös térnél és talán kézenfekvőbb látnivaló. Ez a park is nagyon szép. Itt található az ismeretlen katona szobra az öröklánggal, ami világháborús emlékmű. Rögtön a Szad mellett van egy pláza, ami nem érdekes, de van ott egy nagyon szép szökőkút. Igazából tele van Moszkva szökőkutakkal és a lényeg, hogy nem fürdenek bennük kisgyerekek, mint nálunk a Margitszigeten. :D Szóval van pár elég szép. 

Ez egy szar kép lett, de milyen szép már a kapu???

Fogyatékos oroszlán. 




Szökőkút alja. Gyönyörűszép:)


Nagy kedvenc helyem volt a Патриаршие пруды, aminek szerintem nincs magyar neve. Nem messze található Bulgakov lakásától, a Mester és Margarita egyik jelenete itt játszódik, ezért itt található egy erre utaló tábla is. :) Egy hosszú átgyalogolt nap után jó volt itt leülni kicsit. A tónál megtalálható még Krilov szobra és állatmeséket megelevenítő szobrok is. 



Tlos szóbaállni idegenekkel. Ez csak annak mókás, aki olvasta a regényt:)
Elmentünk még a VDNKh megállóhoz is, ami eléggé a külvárosnak mondható már. Itt található a Space Museum és az emlékmű is, ami szintén hatalmas, de hát Moszkvában mi nem hatalmas?? Illetve számos űrhajós és tudós szobra. Meg maga a VDNKh ami egy ilyen szórakoztató park akar lenni sok kis múzeumszerű épülettel, de kb. minden tatarozás alatt volt. Annak ellenére, hogy iszonyat meleg volt és sehol egy árnyék, tele volt a hely emberekkel, kicsit búcsú feeling volt. Ez a hely nem tetszett, de áthaladva rajta kijutottunk egy nagy ligetbe, ott jó volt sétálgatni. 


Itt kicsit kiábrándultam, mikor barátom felvilágosított, hogy amúgy Lajka kutya nem jött vissza, hanem meghalt miután fellőtték. Én ezt nem tudtam, esküszöm.

Utolsó nap elmentünk állatkertbe. Hatalmas tömeg (pedig kedd volt), goromba felnőttek és lökdösődő gyerekek. Egy orosz nem fog arrébbállni, hogy kikerüljön esetleg, nem, simán neked jön. Elég nyűgös voltam és kissé csalódott. Sok olyan állatot láttam, amit itthon nem, pl. hiúz, fehér tigris, gepárd. De sok állatnál azt láttam, hogy túl kicsi helyen van tartva, néhány pedig indokolatlanul nagy helyen. Összességében nem igazán tetszett, szerintem a budapestinek sokkal jobb a kialakítása. 
Milyen szép <3

Ez is elég furcsácska volt, hogy egy nagymacska nem üveg mögött van, hanem drótkerítés mögött, ahova a sok hülyegyerek be tud nyúlni. És még a fényképezést is ellehetetleníti
Amúgy kezdem azt érezni, hogy nem kéne állatkertbe járni. Legalábbis a moszkvai eléggé lehozott. Bár sok faj fennmaradásának záloga az állatkert, de kezdek rájönni, mennyire természetellenes ez az egész. Itt is mikor a macinak dobálták be a kenyeret, legszívesebben eltörtem volna a kölykök kezét. Valószínű, hogy egy medvének egy fehérlisztes förmedvényre van szüksége. A róka pedig nagyon kis helyen volt, idegesen járkált fel alá, kaparta az ajtót. Látszott, mennyire nyugtalan a sok hangos embertől és attól, hogy nincs elég élettere. :(

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése